- 1 İnternette günlük gezintiler yaparken bir çok şeye dikkat etmelisiniz ve önlem almalısınız. Geçmişe dönüp baktığımız’da Günümüz teknolojisinin eskiye nazaran daha ileride ve daha hızlı ilerlediğini görebiliriz. Teknoloji ilerlerken Sıradan internet kullanıcıları için riskler artmaktadır.
- 2 Aslında internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenlerlistesine bir çok şey yazılabilir. Ancak biz belli başlı önemli gördüğümüz kuralları genel olarak yazıp özetlemek istiyoruz.
- 3 Kural 1: Dibini Görmediğin Kuyuya İnme
- 4 Kural 2: Heryere E-Posta Adresini Verme
- 5 Kural 3: Telefon Numaranı Bilmediğin Sitelere Verme
- 6 Kural 4: Düzmece İndirme Butonları
- 7 Kural 5: Sponsorlu İndirme Programları
- 8 Kural 6: Sosyal Medya Hesapları
- 9 Kural 7: E-posta Adresiniz Özel Olmalı
İnternette günlük gezintiler yaparken bir çok şeye dikkat etmelisiniz ve önlem almalısınız. Geçmişe dönüp baktığımız’da Günümüz teknolojisinin eskiye nazaran daha ileride ve daha hızlı ilerlediğini görebiliriz. Teknoloji ilerlerken Sıradan internet kullanıcıları için riskler artmaktadır.
İnternette gezinirken çok dikkatli olun. Neden mi? Belkide çok tehlikeli bir iş yapıyorsunuzdur da ondan. Yanlış anlamayın! Siz farkında bile değilken hackerlar ya da casus programlar tarafından kullandığınız telefon, bilgisayar yada internete bağlı herhangi bir cihazınız size tehlikeli işler yaptırıyordur da haberiniz bile yok. Zira internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenler listesini saymaya kalksak oldukça uzun bir liste çıkarabiliriz. Ama dikkat edilmesi gerekenleri birazcık belirtmek ve küçük ipuçları sunmak biraz sizi rahatlatabilir.
Aslında internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenlerlistesine bir çok şey yazılabilir. Ancak biz belli başlı önemli gördüğümüz kuralları genel olarak yazıp özetlemek istiyoruz.
Kural 1: Dibini Görmediğin Kuyuya İnme
Dolaştığınız her sitede yer alabilecek “Şok! Nihai durumu şaşırttı!” “Vah vah kızcağıza ne yapmışlar,!1 Gecede 1 milyon kazandı vs.” gibi haber ve sloganlara tıklamamak önemlidir. Ayrıca video benzeri karşınıza çıkan facebook gönderilerine tıklarken göndericilerin güvenilir kişiler olduğundan emin olmakla işe başlayabilirsiniz.
Bu tip gönderiler çoğunlukla arkadaş listenizin yarsı etiketlenerek paylaşılır. Dikkat etmeniz gerekli olan ilk nokta budur. Bunun yanında, karşınıza çıkan her linke şüphesiz hemen tıklamamalısınız. İnternet aleminde kesin güvendiğiniz siteler vardır. Bunları kullanabilirsiniz. Arama motorlarında arama yapıyorsanız, bize sorarsanız 2.sayfadan sonrasına pek göz atmamanız. Zira sayfa sayısı arttıkça bilgi oranı düşerken, düzmece içerik oranın arttığı görülmektedir.
Kural 2: Heryere E-Posta Adresini Verme
Ücretsiz dijital oyunlardan keyif alıyorsanız ya da %100 indirime girmiş yazılım lisansları alıyorsanız ya da ilk defa veya tek seferlik uğradığınız bir sitede bilgiye erişmek istiyorken söz konusu site sizden kayıt için e-posta adresinizi girmenizi istiyorsa biraz dikkatli olun. Üstelik bu tip siteler size “bültene abone ol” benzeri bir kutucuk işaretletebilirler. Bu durum dikkatinizden kaçarsa ve sizde o tiki kaldırmazsanız, e-posta kutunuzu çöplük olma yolunda ilerletmişssiniz demektir. Bu şekilde şüpheli bulduğunuz bu tip sitelere gerçek e-posta adresinizi vermek yerine tek kullanımlık e-posta adresi vermekte fayda var. Almak dediğimize bakmayın yalnızca bir tık yapmanız yeteri kadar. Tek kullanımlık güvenilir e-posta servislerinden en bilindik olanların başında https://tempail.com/tr/ gelir. Siz de internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenler listemizde yer verdiğimiz bu siteyi güvenle kullanabilirsiniz.
Kural 3: Telefon Numaranı Bilmediğin Sitelere Verme
Kimse size, bir tıkla iPhone X kazanma talihi vermez. Film ya da müzik indirirken telefon numaranızı sormaz. Bu yüzden bildiğiniz sitelere, bilhassa saçma sapan bir tıkla telefonunu gir şu hediyeyi kazan şeklindeki sitelere kesinlikle telefon numaranızı vermeyin. Bu tip siteler dolandırıcılara ait olmakla birlikte telefon numaralarınız çeşitli satış şirketlerine satabilirler. Buda demek oluyor ki her yerden gerekli gereksiz bir çok reklam SMS’i alacaksınız.
Kural 4: Düzmece İndirme Butonları
Düzmece indirme butonları da internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenler listesinde 4. sırayı alıyor. Dosya indirme ve yükleme servislerinin sıkça yaptığı oyunlardan birisi de bu numaradır. İndirme butonuna aynı yabancı site başka bir reklama tıklatmak için başka bir buton koyar. Bu butona bastığınız zaman yabancı bir siteye yönlendirilirsiniz. Haydaaa deyip siteye geriye döndüğünüzde asıl indirme butona ek olarak birçok sitenin de açılmış olduğunu görürsünüz. Genelde bu tip sitelerin pek zararı olmasa da size zorla bir siteye yönlendirerek üzerinizden para kazanmak isteyen bu sitelere göz yummamalısınız.
Kural 5: Sponsorlu İndirme Programları
Mesela yine dosya indirme sitesi üzerinden dosya indirmeniz gerekiyor olabilir. İndir butonuna basınca sitenin adını içeren .exe uzantılı bir dosya indirmiş olarak görebilirsiniz. Başka bir deyişle bu site öncesinde onun indirme programını kurmanızı istiyor, ardından onun üzerinden dilediğiniz dosyayı indirmenizi istiyor olabilir. Biz bu tip sitlere sponsorlu indirme yazılımları diyoruz. Kurulum evrelerinde dikat etmezseniz size farkında olmadan bir çok yazılım kurdurtup, varsayılan tarayıcınızı hatta anasayfanızı değiştirmesine müsaade vermiş olabilirsiniz. Üstelik reklam dolu toolbarlar yüklemesine izin vermiş olabilirsiniz. Bu tip indirme siteleri sizden öncelikle indirme programını kurmanızı istiyorsa anında o dosyayı bırakın ve o siteden uzaklaşın. Riske gerek yok.
Kural 6: Sosyal Medya Hesapları
Bir yere kayıt olurken/giriş yaparken bu site size bunun için illede sosyal medya hesabınızla giriş yapmanız gerektiğini söylüyorsa şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Bununla birlikte bilmediğiniz facebook/twitter uygulamalarına katılırsanız, adınıza gönderi paylaşılabilir. Bu gönderiler çoğunlukla güzel olmayan gönderiler olmakla beraber facebook ya da twitter’a girmiş olduğunuz her bilginin sızdırılmasını da sebep olabilmektedir. Bu yüzden sosyal medya hesaplarınızda ayrıntılı bilgileriniz bulunursa, şüpheli facebook uygulamalarını kullanmamaya ve şüpheli sitelerde facebook üzerinden giriş yapmamaya itina göstermenizi öneririz.
Kural 7: E-posta Adresiniz Özel Olmalı
E-posta adresiniz internette gezinirken dikkat edilmesi gerekenler listesinde son sırayı alıyor.
Bizce en önemli kuralların başında geliyor. Bilinen ve tanınmış firmalar üzerinden, düzmece e-postalar yollanılarak bilgisayarınıza virüs bulaştırmaya çalışıyor olabilirler. Tabi ki kendinize ait özel bir ya da birkaç e-posta adresi olmalı. Ancak bu e-posta adreslerinizi arkadaşlarınızdan, çalıştığınız insanlardan başka yabancı kimse bilmemeli. Sosyal medya, forum/site üyeliklerinin vs. bulunduğu e-posta adresiniz ise ayrı bir rafta kalmalı. Bu sayede özel olarak kullanmakta olduğunuz e-posta adresiniz web ortamına düşmeyeceği için bu tip virüslere ve spam maillerine rastlamanız oldukça düşük olacaktır. E-Posta hesabı açmanın ücretsiz olduğunu düşünürsek zaman kaybetmeden yeni bir tane e-posta almanızı öneririz.
Şimdilik akla ilk gelenler bunlar. Eğer sizde bu yazıya bir birşeyler katmak isterseniz lütfen yazının altında bulunan yorumlar kısmından bizlere görüşlerinizi iletmekten çekinmeyiniz. İnternette güvende olmanın en iyi yolu, kullanıcı bilincinden ve güvenli bilgiyi paylaşmaktan geçer.
Alıntı : Teknoveri