Periyodik tablo 1869’da Rus kimyacı Dmitri Mendeleev tarafından icat edildiği biliniyor. ne zaman bulundu sorunuza konuda en iyi cevabı bulabilirsiniz.
Ancak, Mendeleev’den önce kimyagerler on yıllardır elementlerin nasıl sınıflandırılacağını düşünüyorlardı . 1789’dan başlayarak Antoine Lavoisier elemanları özelliklerine göre sınıflandırmaya başladı. Johann Wolfgang Döbereiner , 1817’de elementlerin atom ağırlıklarıyla triadlar halinde düzenlenebileceğini gösterdi , örneğin stronsiyum kalsiyum ve baryumun atom ağırlığı arasındaydı .
1864 yılında elementlerin sınıflandırılmasında kullanılmış
1862’de Fransız jeolog Alexandre-Émile-Béguyer de Chancourtois, elementlerin atomik ağırlıklarının, 16 atomluk bir çevreye, oksijen atom ağırlığına sahip bir silindir üzerine çizilebileceği elementlerin periyodik bir tablosunu önerdi . Atom ağırlıkları İngiliz kimyacı John Newlands tarafından 1864 yılında elementlerin sınıflandırılmasında kullanılmıştır. Elemanları atom ağırlığına göre sıraladıktan sonra, Newlands her sekizinci elementin benzer kimyasal özelliklere sahip olduğunu belirtti. Yedi nota müzik ölçeğine benzeterek buna oktavların yasası adını verdi.
Skandiyum Galyum ve Germanyumun varlığı keşfedildi
Mendeleev, elementleri atom ağırlığı ve özelliklerine göre düzenlemek için bu çalışma üzerine inşa edildi, ancak bir elemanın değerliliğine (bir elemanın oluşturabileceği tek bağ sayısı) özel dikkat gösterdi . 1869 tablosunda 17 sütun (veya şu anda bilindiği gibi gruplar) vardı. Bunu 1871’de sekiz kişilik bir masaya revize etti. 1871 tablosunda Mendeleev, 17 elementin bilinen atomik ağırlıklarının yanlış olduğunu doğru bir şekilde tahmin etti. Aynı zamanda bilinmeyen üç elementin, skandiyum , galyum ve germanyumun varlığını da tahmin etti.ve özellikleri masasındaki boşluklara dayanmaktadır. Mendeleev’in tablosunda, elementler özelliklerine göre artan atomik sıraya göre yerleştirilmemiştir. Bir elementin periyodik tablodaki pozisyonunun atom numarasıyla ( atom çekirdeğindeki proton miktarı) belirlendiği 20. yüzyılın başlarına kadar keşfedilmemiştir .